Kilometers voor Kinderen

Kilometers voor Kinderen, Revival Tour 1907 – 2007, Save The Children

Search:

« PreviousNext »

Bezoek aan het schoolproject in Baruun-Urt, Mongolië

19 July 2008

Zaterdag 19 Juli 2008

Bouwvakkers werken hard aan de school

Om met eigen ogen te zien hoe de vorderingen van de bouw van de school verlopen, heeft Dirk eind juni van dit jaar, samen met zijn vrouw Trudy een bezoek aan de school in aanbouw gebracht.

Middels dit verslag willen Dirk en Trudy u graag op de hoogte brengen van hun bevindingen aldaar.

Op zondag 22 juni kwamen we via Peking aan in Ulan-Bator, de hoofdstad van Mongolië.

Op maandagochtend 23 juni hebben we een bezoek gebracht aan het kantoor van Save the Children in Ulan-Bator en hebben daar een ontmoeting gehad met Gereltuya Tsegmid, de projectmanager van het schoolproject in Baruun-Urt. Diezelfde dag vertrokken we om na een tocht van twee lange rijdagen en ruim 600 km. onverharde weg aan te komen in Baruun-Urt, de hoofdstad van de provincie SükhBaatar met ca. 17.000 inwoners.

Dit is een stoffige stad middenin een absolute leegte. De meeste inwoners wonen in onooglijke appartementsgebouwen en werken in de nabijgelegen zink- of kolenmijnen.

Er was grote behoefte aan een school voor kinderen van 3 tot 7 jaar, omdat een dergelijke school hier niet is, waardoor de kinderen van deze leeftijdsgroep geen of heel weinig mogelijkheden hebben onderwijs te volgen. De plannen voor de bouw van deze school waren er al wel maar het ontbrak aan voldoende financiële middelen om de school te realiseren. Door de bijdrage van Kilometers voor kinderen was er voldoende geld beschikbaar en kon de bouw van de school in april van dit jaar starten.

We werden in Baruun-Urt verwelkomd door de eerder genoemde Gereltuya, die ook vanuit Ulan-Bator hierheen gekomen was, de leidster van de docenten, die aan de school les gaan geven, de aannemer met zijn vrouw en de toezichthouder van de gemeente.

Bouwvakkers werken hard aan de school

De bouw van de school was in volle gang. De betonnen fundering was gestort en de muren van de begane grond waren grotendeels gemetseld met stenen uit China.

Onder het toeziend oog van de aannemer en de vaklieden heeft Dirk ook een aantal stenen gemetseld en op deze wijze zijn bijdrage aan de bouw van de school geleverd.

Dirk metselt ook een paar stenen

We hebben de tekeningen kunnen bekijken, zodat we een goed beeld hebben gekregen hoe de school er straks uit gaan zien. Het wordt een drie-klassige school voor kinderen uit het stadje zelf, maar ook kinderen vanuit de verdere omgeving. Deze kinderen zijn de hele week op school, slapen elders, maar eten er wel zodat er ook kookgelegenheden in de school aanwezig zijn. Verder worden er speciale voorzieningen getroffen voor kinderen met een geestelijke en/of lichamelijk handicap. Daarnaast zijn er ruimtes voor muziek en gymnastiek.

Tijdens ons bezoek aan de bouwplaats kwam er een jonge moeder met een gehandicapt kindje van 4 jaar op haar arm naar ons toe. Deze moeder was heel blij met de bouw van de school want haar kind zal straks een van de leerlingen van deze school worden. Op zo’n moment voel je pas goed hoe belangrijk het is dat we een bijdrage aan de realisatie van deze school hebben kunnen leveren.

Dirk met moeder en kind bij een artist impression van de school

Half augustus moet de bouw van de school klaar zijn want op 1 september, het begin van het nieuwe schooljaar, wordt de school ceremonieel geopend.

Na afloop van het bezoek aan de school hebben we op zijn uitnodiging een bezoek gebracht aan de gouverneur van deze provincie. Bij dit bezoek heeft hij Dirk uitgenodigd om bij de officiële opening van de school aanwezig te zijn. Dirk heeft toegezegd dat als hij dit kan regelen, graag van deze uitnodiging gebruik maakt.

Na het bezoek aan de gouverneur werd ons een heerlijke picknick aangeboden door Save the Children. Tijdens deze picknick werd ons weer eens duidelijk hoe gastvrij de mensen in Mongolië zijn. Onder het genot van heerlijk eten en drinken zongen de mensen liederen voor ons en werden er toespraken gehouden. Dit zijn van die momenten om nooit meer te vergeten.

Archived in Algemeen | Trackback | del.icio.us | Top Of Page

Feedback

Security Code: